Пресконференція до 90-річчя з дня народження Кіри Муратової
Пресконференція до 90-річчя з дня народження Кіри Муратової Анонси

18.09.2024 об 11:00 у 226 аудиторії Одеської кіностудії відбудеться пресконференція, присвячена святкуванню 90-річчя з дня народження Кіри Георгіївни Муратової.

У ході пресконференції буде повідомлено про заходи, що заплановані провести у період вересня - листопада 2024 року в рамках відзначення 90-річчя Кіри Муратової.
 

Одеська кіностудія знімає кіно понад сто років, за цей час вона подарувала світові понад 600 стрічок, багато з яких стали класикою українського кінематографа.
На студії працювали відомі у світі кіномитці. Саме тут дебютувала як кінорежисерка Кіра Муратова, яка стала сміливим голосом забороненого кіно.
 

Кіра Муратова народилася у 1934 році в місті Сороки, яке зараз входить до складу Молдови.
У 1950-х роках вона прийняла рішення переїхати із Бухареста, де вона проживала з батьками, до СРСР та вступила до Московського державного університету.
Згодом вступила до ВДІКу, де навчалася у світил радянського кінематографа – Сергія Герасимова та Тамари Макарової.
Уже в 1961 році вона почала працювати в Одеській кіностудії та разом із першим чоловіком Олександром Муратовим, з яким вони були одружені кілька років, зробила перші кроки у кінематографі як режисер. Та не лише режисерська справа припала їй до душі – Муратова також працювала як сценарист. Ці два напрями дозволили їй з Олександром Муратовим відзняти фільм «Наш чесний хліб» – стрічка розповідає про українське село та підіймає дуже багато гострих соціальних питань: від патріотизму до проблеми батьків та дітей. Фільм нещадно цензурували.

Перша самостійна режисерська праця Кіри Муратової – стрічка «Короткі зустрічі», яку вона зняла саме на Одеській кіностудії.

Кіра Муратова є почесною громадянкою Одеси і вона мала проукраїнську позицію, висловлювалась на підтримку Євромайдану: «Прийшов момент, народ вирішив повстати та змінити своє життя – вони мали на це право. Я на боці цього народу, мені зрозуміле їхнє прагнення змінити систему. Я з Майданом… Він надихнув мене якось шалено, бо там були переважно люди-ідеалісти, а не ті, які прийшли потім і почали боротися за владу...».
 

Для акредитації звертайтеся за номером телефону
0668570447
Олександра 

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.