Прем’єра фільму «Франтішек Крігель проти...»
Прем’єра фільму «Франтішек Крігель проти...» Події

Відбулася чеська прем’єра фільму «Франтішек Крігель проти...», створеного у ко-продукції Чехії, Литви та України

Фільм «Франтішек кіргель проти...» 25 квітня стартував у чеському прокаті. Прем’єра відбулася одразу у двох кінтеатрах Праги - «Люцерна» та «Свєтозор». На урочистій прем’єрі також були присутні провідні українські актори Олександр Ігнатуша, Олег Прімогенов, Сергій Дашевський, Олександр Клаунінг та Віктор Кошевенко.

Асоційованим продюсером фільму став голова правління ПрАТ "Одеська кіностудія Андрій Осіпов.

«Франтішек Крігель проти...» - історія доктора медицини і політика Франтішка Крігеля, одного з героїв Празької весни 1968 року. 21-го серпня Крігеля разом з п'ятьма провідними представниками партії і держави (Дубчек, Чернік, Смрковський, Шпачек і Шімон) було заарештовано та вивезено до Москви. В московському полоні Крігель знайшов у собі сили протистояти тиску КДБ і особисто Генсека Леоніда Брежнєва. Він став єдиним, хто не підписав московську угоду, яка визнавала законною радянську окупацію Чехословаччини в 1968 році.

Режисер Петр Ніколаєв (Чеська Республіка), автор сценарію Іван Філа (Чеська Республіка), оператор Рамунас Грейціус (Литва), художники-постановники Ян Влчек (Чеська Республіка) та Володимир Філіппов (Україна).

У ролях: Томаш Топфер (Франтішек Крігель), Зузана Маурі (Рива Крігелова), Даніел Герібан (Олександр Дубчек), Джордж Плойхар (Олджіч Чернік), Олександр Ігнатуша (Брежнєв), Олег Прімогенов (Гришаков), Станіслав Москвін (Савчук), Сергій Дашевський (Шелест), Микола Бутковський (Завинцев), Олександр Клаунінг (Косигін), Віктор Кошевенко (Подгориний).

Продюсери: Мілослав Шмідмаєр, Павел Шмідмаєр (Чеська Республіка); Кестас Дразкаускас (Литва); Володимир Філіппов, Алла Овсяннікова, Андрій Суярко, Андрій Осіпов (Україна).

Фільм створено за підтримки Державного фонду кінематографії Чеської Республіки, Державного агентства України з питань кіно, телеканалу Нова та платформи VOYO, Пардубіцького краю, Моравсько-Сілезького краю, Празького кіно фонду, Фонду Хартія 77, Фонду «Ближче один до одного», Врсанське вугілля та спільно компаніями BIO ILLUSION (Чеська Республіка), ARTBOX (Литва) та ІНСАЙТМЕДІА продюсерський центр (Україна).

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.