Пам'яті Кіри Муратової
Пам'яті Кіри Муратової Анонси

5 листопада 1934 року народилася Кіра Муратова - режисерка, сценаристка, актриса, академік Національної академії мистецтв України, Народна артистка Української РСР, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та Державної премії імені Олександра Довженка

Усі її кінокартини відрізняє власний стиль: і глядач, і критик відразу бачить почерк режисера, інакшість розкриття тем людських стосунків, недосконалості людини або пошуку справедливості у житті.

Кіра Георгіївна створила кіношедеври, які відомі не тільки в Україні, але й у світі: "Короткі зустрічі" (1967), "Довгі проводи" (1971), "Астенічний синдром" (1989), "Настроювач" (2004) та багато інших.

Кіра Георгіївна дебютувала як режисерка на Одеській кіностудії. Голосно про себе заявила першими ж самостійними режисерськими роботами — стрічками «Короткі зустрічі» (до нього вона написала сценарій та зіграла одну з головних ролей разом з Володимиром Висоцьким) та «Довгі проводи», останній з яких у 1987 році отримав премію на Міжнародному кінофестивалі в Локарно.

У 2012 році режисерка створила свій останній, 22-ий фільм, «Одвічне повернення», прем'єра якого відбулася на VII Римському МКФ.

У 2017 році Кіру Георгіївну було запрошено до складу Американської кіноакадемії, яка визначає володарів премії «Оскар».

Вічна пам'ять!

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.