Пам'яті Кіри Муратової
Пам'яті Кіри Муратової Анонси

Шість років тому з життя пішла видатна режисерка, сценаристка Кіра Муратова.

Кіра Георгіївна Муратова народилася в Румунії. В 1959 році закінчила ВДІК в майстерні Сергія Герасимова та Тамари Макарової. Як режисерка дебютувала на Одеській кіностудії. Голосно про себе заявила першими ж самостійними режисерськими роботами — стрічками «Короткі зустрічі» та «Довгі проводи», останній з яких у 1987 році отримав премію на Міжнародному кінофестивалі в Локарно.

Фільм «Астенічний синдром» у 1990 році здобув Гран-прі Берлінського кінофестивалю. Трагікомедію «Настроювач» показували на фестивалі у Венеції. Останніми роботами режисера стали драми «Мелодія для шарманки» і «Вічне повернення. Кастинг». У 2017 році режисерка стала членом Американської кіноакадемії.

На честь знаменитої режисерки щорічно Одеська кіностудія проводить Конкурс короткометражних проектів ім. Кіри Муратової "Короткі зустрічі", який допомагає молодим талантам заявити про себе. Минулого року ми створили Альманах фільмів-переможців Першого конкурсу, який хочемо презентувати глядачам на знак вшанування пам'яті Кіри Георгіївни.

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.