Міжнародний день кіно
Міжнародний день кіно Події

Сьогодні кіноспільнота всього світу відзначає професійно свято - Міжнародний день кіно!

Хоча ми з вами й знаємо, що кіно народилося саме в Одесі, його офіційний день народження пов'язують з іменами братів Люм'єрів.

У 1893 році в Україні, Одесі, відбулася прем’єра перших у світі фільмів. Вони були зняті завдяки кінескопу, винайденому українцем Йосипом Тимченком. Це за 2 роки до створення братами Люм’єрами фототехнічного обладнання для зйомки короткометражних фільмів. Глядачам були продемонстровані 2 кінофільми “Вершник” та “Метальник списа”, які зняли на Одеському іподромі.

Так, Йосип Тимченко став першим, хто винайшов прилад для зйомки та демонстрації фільмів. Проте відкриття можливості колективного перегляду кіно належить братам Люм’єр — Луї та Огюсту.

Саме 28 грудня 1895 року в підвалі «Гранд кафе» на бульварі Капуцинок у Парижі відбувся перший публічний платний сеанс «сінематографа», винайденого братами Люм’єрами. Вишукана публіка, що зібралася на перший у світі кіносеанс, дивилася «Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота». Демонстрація фільму викликала справжню паніку у глядачів: вони схоплювалися з місць і втікали із залу, боячись, що наближається на екрані поїзд розчавить їх.

Цей день вважається днем народження нового виду мистецтва — кіно.

Вітаємо всіх професіоналів, любителів та поціновувачів!

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.