Демонстрація документального фільму "Три могили художника" на Одеській кіностудії
Демонстрація документального фільму "Три могили художника" на Одеській кіностудії Анонси

Шановні друзі!

Наш КіноHub запрошує вас на демонстрацію документального фільму "Три могили художника", який присвячено одеському митцю вірменського походження Вагану Ананяну.

Показ відбудеться на Одеській кіностудії 23 лютого о 15:00 (ауд. 226)

Прем'єра стрічки пройшла в Єревані на початку 2023 року, а вже 3 лютого його продемонстрували на кінофестивалі у місті Барі (Італія). На початку березня його побачать відвідувачі кінофестивалю в Софії (Болгарія). Але режисер Арутюн Хачатрян вважає за необхідне насамперед показати свою роботу в Одесі, яка стала ключовим містом у житті Вагана Ананяна, і де він пішов із життя.

Назва фільму має символічне значення. Ваган Ананян, чия особистість і творчість сповнені таємниць, справив величезний вплив на художнє життя Одеси.  Однією із загадок його життя є те, що прах його спочиває у трьох містах – Одесі, Таллінні та Єревані. Фільм розповідає про те, як це сталося, і чому робота Вагана так важлива.

Ваган Ананян був борцем за правду і справедливість, брехня була неприйнятною для нього. Його міркування і погляди, представлені у фільмі, зараз, як ніколи, важливі для нас і для України! Розмова про вічні цінності й значимість цієї особистості для Одеси можуть дати новий імпульс нашої стійкості.

Про автора фільму

Арутюн Хачатрян – відомий режисер-документаліст із Вірменії, співзасновник і беззмінний директор Єреванського кінофестивалю "Золотий абрикос", голова спілки кінематографістів країни.

1990 року на екрани вийшов його фільм "Вітер забуття" про трьох його співвітчизників, які залишили свою батьківщину, про те, як склалася їхня доля за її межами. Одним із героїв цієї кінострічки був художник Ваган Ананян, який на той момент перебував у Таллінні.

Через 20 років режисер вирішив повернутися до історії своїх героїв і простежити, як склалося їхнє життя. Результатом цього дослідження став фільм "Нескінченна втеча, вічне повернення", до чиєї оповіді, однак, не увійшла історія художника Вагана. Його не стало 2006 року в Одесі, і відтоді режисер не міг знайти людей, які б змогли розповісти про його героя.

Однак у 2014 році відомий український художник Матвій Вайсберг, друг Вагана, почав писати про нього спогади і публікувати їх у Фейсбуці. Арутюн Хачатрян негайно вирушив до Києва зі своєю знімальною групою, і відтоді почалися зйомки фільму-дослідження "Три могили художника".

Про художника

Ваган Ананян (1959 – 2006) прожив лише 47 років. Він народився в Єревані, де з 1972 по 1976 роки навчався малюнку та композиції у майстерні відомого скульптора Сергія Степаняна. У столиці Вірменії відбулися три перші персональні виставки молодого художника. У 1985-му він переїхав до Таллінна, а через 9 років – до Одеси, де залишився до кінця життя.

У 1980 – 1987 роках Ваган Ананян був учасником Салонів у Москві та Ленінграді. У 1996-му відбулася його перша персональна виставка в Одесі, а 2005-го його запросили на Флорентійську б'єнале. Там художник представив три свої роботи, які отримали високу оцінку. Нині його твори знаходяться у приватних колекціях Європи (Швеція, Німеччина, Франція, Італія, Фінляндія, Норвегія, Данія, Голландія, Україна, Естонія), Америки (Канада, США), Австралії та Японії.

За свою кар'єру Ваган Ананян написав близько 500 картин. «Основний зміст останніх – і найкращих – творів Вагана Ананяна – це формотворчість світла», – вважає мистецтвознавиця Ольга Савицька.

Ваган Ананян звертався до різних тем – філософських, містичних, а в останній період все частіше до біблійних. Його стиль змінювався від дуже жорсткого до по-дитячому наївного, а палітра – від гарячого гранатово-золотистого до прозоро-повітряного блакитного. Сам художник називав свої картини молитвами.

У 2016 році в одеському Музеї західного та східного мистецтва відбулася виставка «Ваган Ананян. Вічний лицар», присвячена 10-й річниці смерті художника.

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.