ОДЕСА ПРОВЕЛА ПЕРШИЙ МІЖНАРОДНИЙ ДИТЯЧИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ «NEXT»

Упродовж трьох днів, 15-17 січня цього року, юні одеські кіномани насолоджувалися численними добрими фільмами, побували за кулісами знімальних процесів, відвідали майстер-класи і багато дізналися про те, хто і як робить кіно.
Переможцями першого Міжнародного дитячого кінофестивалю «NEXT», який відбувся в залах Одеської кіностудії, стали одразу дві стрічки. Одну картину вибирали члени професійного журі, другу — юні глядачі. Дорослі віддали пальму першості картині данського режисера Карстена Рудольфа «Сімейство Крістмас».
Фільм — не відкриття, це фактично варіація історії про Карлсона. Молодшому нащадку родини Крістмасів семирічному хлопчику Х’юго з’являється ельф Піксі, точніше — домовичок, його ровесник. Ніхто, зрозуміло, в це не вірить. Та повірити, врешті-решт, доводиться. Так само, як, на жаль, і розлучитися зі шкодним прибульцем. Фільм полонив серця кінокритиків, і він переміг практично одноголосно.
А ось діти віддали перевагу роботі українських кінематографістів. Дитяче журі одноголосно назвало фаворитом фільм киянина Анатолія Матешка «Трубач». Цим воно неабияк шокувало дорослих експертів, які вважали цю стрічку дилетантською, позбавленою думки, драматургії, акторської роботи…
Але на це у дітей були свої аргументи. Їх привабила музика у стилі реп. А ще схвилювала зворушлива історія про те, як у 13-річного трубача напередодні відповідального конкурсу підлі конкуренти вкрали його власну композицію і видали за свою. Матешко показав у фільмі злісного солдафона, бюрократа і стукача, призначеного керувати дитячим джаз-оркестром і осоромленого в фіналі, де збуваються мрії юних музикантів і перемагає дружба.
Загалом «NEXT» подарував усім безліч яскравих вражень. В його програмі було 45 показів для глядацької аудиторії від 6-ти до 16-ти років, близько 9 тисяч юних шанувальників кінематографа. У програмі були такі стрічки, як бельгійський фільм Дугласа Босвелла «Лабіринт», «Син Віннету» німецького режисера Андре Еркау, австралійська стрічка Стюарта МакДонадла «Чудак», аргентинська картина «Творець Ігор» Хуана Пабло Бескаріні й інші фільми.
Водночас фестиваль засвідчив, що в Україні практично немає свого кіно для дітей і юнацтва. Сучасні кінодіячі майже забули, що у віці 5-12 років формується світогляд людини. І цінності, які вона сприйме у ці роки, залишаться з нею на все життя. На Одеській кіностудії, славній своїм минулим, вже усвідомили, що відсутність вітчизняного дитячого кінематографа просто недопустима, що має бути стовідсоткова державна підтримка таким фільмам і їхнім творцям. Це надзвичайно важливо. Директор кіностудії Андрій Звєрєв запевнив учасників фестивалю, що студія планує відновити виробництво дитячо-юнацьких фільмів.
Назва фестивалю «NEXT» у перекладі означає «Наступний». Тож і пройшло це кіносвято під гаслом: «Наступним станеш ти». Виростеш — знімеш своє кіно… А другий міжнародний фестиваль дитячого кіно обіцяний нам до Міжнародного дня захисту дітей.

Сергій ГОРИЦВІТ

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.