50-річний ювілей прем'єри "Тіні забутих предків"

 



4 вересня 2015року виповниться рівно 50 років з дня прем’єри чи не найвідомішого фільму «Тіні забутих предків». З цього приводу буде організовано ряд урочистих заходів на державному рівні.
Нагадаємо, художній фільм «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв режисер Сергій Параджанов, оператором стрічки виступив Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова. Зйомки фільму тривали в 1963-1964 роках. У вересні 1965 року на прем'єрі «Тіней забутих предків» в кінотеатрі «Україна» в Києві Василь Стус, Іван Дзюба, Мирослав Скорик, Георгій Якутович і В'ячеслав Чорновол публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції.
Днями відбулася нарада на чолі з Міністром культури В’ячеславом Кириленком щодо плану заходів із відзначення 50-річчя прем'єри художнього фільму «Тіні забутих предків». Разом із віце-прем'єр-міністром питання обговорювали голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, генеральний директор Національного центру О.Довженка Іван Козленко, представник ТОВ «Телерадіокомпанія "Студія 1+1"» Андрій Алфьоров, генеральний директор Національної кіностудії ім.О. Довженка Олесь Янчук, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, народна артистка Лариса Кадочникова, куратор виставок Павло Гудімов.
Вирішено розпочати урочистості 28-30 серпня у Верховинському районі Івано-Франківської області, де відбувались зйомки фільму.
4 вересня планується провести урочистий вечір до ювілею фільму з демонстрацією відреставрованої версії в кінотеатрі «Україна» у Києві, де 50 років тому власне і відбулась прем'єра. Цього дня відбудеться одночасний показ відновленої версії стрічки у великих містах України просто неба і в місцевих кінотеатрах. До ювілею також видадуть буклети про історію створення стрічки та випустять відеоролик.
11 вересня до Дня українського кіно урочистий захід відбудеться на Національній кіностудії ім.О. Довженка. Також у рамках святкування ювілею прем'єри «Тіней забутих предків» на кінець жовтня планується тематична виставка в Національному художньому музеї України.
http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=248316858

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.