Чому кіно важливе?

Розказує про нас:

 

Люди приходять в кіно, щоб розділити одну і ту ж мрію.

Бернардо Бертолуччі, кінорежисер, Італія

Кіно важливе, тому що це – ми самі. Ми, як суспільство, користуємося кінематографічною формою, щоб розповісти історії про те, хто ми є, яка наша спільнота, яке наше повсякденне життя. Навіть з появою нових медіатехнологій, що змінили спосіб, у який ми дивимось кіно, фільми, як і раніше, лишаються великою часткою медіаландшафту. Кіноформи, кінорозповіді, кіностилі від Голлівудських блокбастерів до авангарду, формують наші власні, особисті історії. Фільм дає нам мову, щоб говорити один з одним поза національністю, класом, економічною та расовою ознаками. Фільм – це те, що дозволяє нам зрозуміти культуру й людей.

Лінкольн Джераті, Портсмутський університет, Великобританія

Кіно задовольняє одвічну потребу колективного несвідомого – потребу людей в спільних спогадах.

Мартін Скорсезе, кінорежисер, США

 

Передає цінності

Кіно – це очищення.

Бернардо Бертолуччі, кінорежисер Італія

У всіх своїх старих і нових проявах, кіно залишається життєво важливим. Голлівуд схоже вичерпав свої цікаві або чарівні історії, і телевізійні драми перебирають на себе відповідальність за виробничий процес і диво розповіді. Національна та транснаціональна кіно-теле-промисловість створює фільми, пов’язані з особистим, локальним, політичним.
Дж.Ліленд, університет Вайкато, Нова Зеландія

Кіно – це розповідь про майбутнє, хоча історії, які ми розповідаємо, ґрунтуються на минулому.

Педро Альмодовар кінорежисер, Іспанія

 

Показує життя

Кіно важливе, тому що має силу перенести нас до світу за межами нашого власного, навіть якщо подорожуємо, не покидаючи дивану. Ми здатні побачити культурні відмінності, ознайомитись зі всіма видами ставлення до життя. Це дозволяє нам розширити обрії поглядів за межі мейнстриму. Теми, висвітлені в кіно, говорять універсальною мовою, яку може зрозуміти кожен поза залежністю від кваліфікації, освіти або раси. Це робить кіно справді демократичною формою мистецтва.

Габріель Соломонс, креативний директор

Кіно важливе ще і тому, що має надзвичайну здатність розширювати нашу реальність, поглиблювати моральну чутливість, формувати самоусвідомлення, наближаючи нас до культур, проблем і реалій, далеких від тих, що ми добре знаємо. Проте я думаю, що зовсім не всі фільми – значущі. Я думаю, задача для кіноекспертів в майбутньому – сприяти тому, щоб дійсно значущі фільми створювались і отримували увагу, на яку вони заслуговують.

Метте Хьорт, університет Лінгнану, Гонконг

Кіно є одним з найефективніших способів обговорення політичних та культурних питань в глобальному суспільстві. Це – також важливий педагогічний інструмент, що сприяє ефективному навчанню та підштовхує до участі нове покоління. Воно може допомогти аудиторіям «старій» та «новій» переосмислити своє місце в світі і, що дуже важливо, мотивувати їх на боротьбу з несправедливістю, свідками якої вони стають.
Пієтарі Каапа, Університет Ноттінгема Німбо, Китай

 

Дарує емоції

Кіно – це управління невимовним.

Інгмар Бергман
, режисер театру та кіно, Швеція

Чому кіно важливе? З моменту свого створення кіно тішило, вражало та бентежило аудиторію і продовжує робити це. Кіно продовжує давати глядачеві можливості спробувати життя інших. Що може впливати на нас, збагачувати нас, розширяючи світогляд цими зустрічами.

Аллістер Мактаггарт, Дирекція мистецтва,дизайну та творчих галузей Честерфільдського коледжу, Великобританія

Кінематографу підвладне все, він може передавати будь-які відтінки і нюанси руху людської душі.

Ельдар Рязанов, кінорежисер Російська Федерація

 

Підкидує думки

Чому кіно важливе? З одного боку, фільм, як і всі інші види мистецтва, є джерелом розваг, відволікання та задоволення. І це одна з найуспішніших (бо доступна) художніх форм. Ввечері подивитись фільм, зазвичай, з відчуттям розслаблення та захоплення.Щоб дивитись вистави за Шекспіром чи Пінтером, оперу чи балет, маємо робити свідоме зусилля для залучення мозку, маємо сильно концентруватись. Фільм діє так добре, тому що бере нас в свій світ, без жодних зусиль з нашого боку. Але в іншому, глибокому розумінні, кіно має значення тому, що, знову ж таки, як і інші культурні продукти, говорить нам дещо про себе та надає сенс нашому життю. Навіть в той час, коли ми бездумно занурююємося в голлівудські розваги, ми тонко та несвідомо насичуємося культурними цінностями, ідеалістичними устремліннями, розумінням добра і зла, перетворенням повсякденності в героїчне та міфічне, спокутуванням минулих помилок, знаходженням любові, втратою лобові, визнанням наших бажань та таємної болі – відкриттям сенсу нашого життя.

Нік Смедлі, університет Лондону, Велика Британія

 

Розважає

Фільми важливі тому, що вони можуть надати чарівні, творчі, художні і розважальні переживання для глядачів. Хоча деякі фільми – просто швидкоплинні веселощі, та інші – чудові, дивовижні, вдумливі твори мистецтва – від семихвилинних мультфільмів Warner Brothers до особистісних стрічок, заснованих на реальних подіях, драм та мюзиклів. В епоху ноутбуків та смартфонів, «фільм» є скрізь, хоча кінематографічна плівка, в кращому випадку, щось екзотичне.

Рон Інгліс, Директор агентства з розвитку кіно у Шотландії Regional Screen Scotland

Фільми – це і інфрачервоні промені, і дзеркало, і телескоп, і мікроскоп. Вони народилися такими, що не зможуть набриднути нікому і ніколи.

Люк Годар, кінорежисер, кінокритик, Франція

Чому кіно важливе? Фільм, в широкому сенсі, є основою всіх форм візуальних мистецтв і найпоширенішою формою спілкування та розваг в постмодерному світі. З розвитком нових технологій кіно стає ще більш всюдисущим та доступним. Воно слугує імпульсом для розвитку деяких менш розвинених країн з одного боку, і створює нові естетичні форми, з іншого.

Кеян Томаселлі, Університету Квазулу-Натал, Південна Африка

 

Розвиває

Дж.Майерско у дослідженні “Економічне значення мистецтв у Великобританії” (1988) підрахував, що кожне робоче місце у сфері мистецтва забезпечувало 2,8, 2,7 і 1,8 пов’язаних робочих місць в регіональних економіках британських міст Мерсейсайд, Глазго та Іпсвіч, відповідно.

Майкл Рівз, Measuring the economic and social impact of the arts: a review

PricewaterhouseCoopers та Oxford Economics, у своїх прорахунках дійшли до висновку, що економічний коефіцієнт для кіно- та теле- виробництва складає приблизно 2,0. Тобто кожне робоче місце у кіно- і теле- індустрії створює ще одне робоче місце в економіці країни, і кожен долар, згенерований у кіно- та теле- виробництві та відображений у ВВП країни, створює ще один долар, який також відображається у національному ВВП.

Звіт Міністерства Нової Зеландії, Growth and Dynamics of the New Zealand Screen Industry, 2012

Ласкаво просимо в світ, де кіно – це валюта інтелектуальної дискусії. Коли ми сідаємо подивитись фільм, чуттєвий досвід – зір та звук – знайомі, але свідомість, сама історія, може перенести вас в будь-яке місце. У цьому сенсі, фільм – старий друг і нова пригода. Крім того, завдяки кіно ми отримуємо можливість і для збереження історичного минулого, і для зустрічі невизначеного майбутнього.

Масуд Яздані, директор «Intellect Publishing»

 

Законопроект 3081-д

Законопроект №3081-д «Про державну підтримку кінематографа в Україні» містить чітку модель, яка дозволить перетворити екранне виробництво в Україні на ефективну і прибуткову для країни індустрію. Законопроект розроблений профільними комітетами Верховної Ради спільно з найбільшими кіно- і телевиробниками, дистриб’юторами, міжнародними експертами і зацікавленими громадськими об`єднаннями. Він був зареєстрований у Верховній Раді України 27.11.2015 і пройшов перше читання 28.01.2016.
повернення 25 % кваліфікованих витрат, понесених компанією-продюсером при зйомках на території України, обрахованих від 80 % витраченого в нашій країні бюджету, і 10 % витрат, оплачених на території України і кваліфікованих як оплата праці акторів та інших іноземних творчих працівників
пряма державна підтримка кіно- та серіального виробництва. держава дає не більше 80 % вартості кошторису фільму й не більше 50 % вартості кошторису серіалу; 100-відсоткове держфінансування дебютних, просвітницьких, авторських, дитячих, експериментальних, анімаційних фільмів
заходи щодо боротьби з інтернет-піратством – зокрема, сучасну процедуру блокування піратського контенту
фінансування створення кінотеатрів у маленьких містах, із населенням до 250 тис. глядачів
реклама національного кіно на телебаченні прирівнюється до соціальної, тобто може розміщуватися безкоштовно

Підтримайте Законопроект №3081-д «Про державну підтримку кінематографа в Україні», напишіть нам на kinokraina@gmail.com, чому кіно важливе ДЛЯ ВАС.

#КіноКраїна

 

Поделиться с друзьями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.