20 квітня розпочався V Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів

20 квітня 2016 року у Червоній залі Будинку кіно відбулося відкриття VКиївського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів KISFF і показ спеціальної програми «Sound & Vision», що поєднала знані мистецькі короткометражні фільми минулих років із живою музикою молодих українських колективів.

Унікальній творчій акції – адже переозвучують живим виконанням здебільшого малознані (призабуті) німі фільми, впроваджуючи їх тим самим в актуальний культурний простір, – передувала невелика урочиста церемонія, що цілком відповідала характеру фестивалю короткого кіно – жива, до міри емоційна і позбавлена пафосу.

На відкритті виступили засновник і керівник фестивалю Кирило Марікуца, посол Бельгії в Україні Люк Якобс, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, член журі Національного конкурсу Дмитро Тяжлов і члени журі Міжнародного конкурсу фестивалю Андрій Халпахчі, режисер і аніматор з Угорщини Река Бучі та бельгійський режисер Пітер-Ян де Пю.

Посол Бельгії в Україні Люк Якобс зазначив, що бельгійська сторона радо надала підтримку фестивалю, в рамках якого буде продемонстровано низку бельгійських стрічок. Він нахвалював вигідні умови, створені для кінематографістів у Бельгії, – зокрема, систему грошових повернень, закликавши усіх знімати у Бельгії кіно. А потому зазначив, що, за його інформацією, вигідні умови знімання найближчим часом з’являться і в Україні. Та висловив сподівання, що привабливо знімати в Україні буде також і бельгійським митцям (зрештою, один із них – режисер Оліас Барко – вже активно тестує можливості української кіноіндустрії, створюючи тут стрічку «Поліна»).

Щоправда, останні ініціативи, які розглядали депутати з Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України під час підготовки законопроекту про державну підтримку українського кінематографа до другого читання, дещо знижують озвучений послом Бельгії оптимізм. Адже початкова індустріальна ініціатива, яка виходила із середовища виробників кіно і телевізійних серіалів і медіа-груп, що мала на меті дійсно перетворити Україну на рекламний плакат із закликом «Знімаймо в Україні», силами політичних доопрацювань була трансформована на дещо іншу, яка передбачає в якості провідного заклик «Знімаймо українською».

Після посла Бельгії в Україні з вітальним словом на сцену запросили голову Держкіно Пилипа Іллєнка, якого ведучі назвали «другом фестивалю». У своєму виступі пан Іллєнко не зупинявся на питанні законотворчих новацій у галузі кінематографій. Натомість, зазначив, що Держкіно фінансово підтримує фестиваль, а також розповів, що був здивований, коли нещодавно дізнався, що раніше KISFF Держкіно ніколи не підтримувало. Він пообіцяв, що тепер Держкіно багато літ буде спокутувати цей гріх. Тож розпочата дружба – триватиме.

(Повідомлення Пилипа Іллєнка, до речі, для глядачів також стало своєрідним – і добре, що приємним, – сюрпризом, адже попередньо відомство не інформувало громадськість про свої плани підтримувати KISFF).

Кінорежисер і оператор Дмитро Тяжлов акцентував на тому, що короткий метр є важливою мистецькою формою, яку не слід розглядати другорядною до повнометражного кіно.

Зазначимо, що окрім нього до журі Національного конкурсу увійшли композитор Крістофер Уорд і польський актор Ян Зміт.

Національний конкурс KISFF відбудеться уперше. До нього організатори фестивалю відібрали такі стрічки:

  • «Панорама» (реж. Юрій Шилов, 2016, 27 хв.)
  • «Є.В.А.» (реж. Гігі Бен Артізі, 2016, 8 хв.)
  • «9 травня» (реж. Марія Пономарьова, Україна / Нідерланди, 2016, 8 хв.)
  • «Дім на краю планети» (реж. Олексій Соболев, Міша Коротеєв, 2015, 32 хв.)
  • «Останній відвідувач» (реж. Олександр Шкрабак, 2015, 21 хв.)
  • «Мішень» (реж. Роман Попадько, 2016, 13 хв.)
  • «Карусель» (реж. Нікон Романченко, 2015, 15 хв.)
  • «Білі слони» (реж. Яна Антонець, 2015, 15 хв.)
  • «Футляр» (реж. Андрій Лагутін, 2016, 3 хв.)
  • «Чекаючи Маргариту» (реж. Святослав Костюк, 2016, 11 хв.)

Покази Національного конкурсу відбудуться 23 квітня, о 18:00 та 24 квітня, о 16:00 у кінотеатрі «Кінопанорама».

Голова Міжнародного журі фестивалю Андрій Халпахчі пообіцяв оцінювати фільми максимально суб’єктивно і поділитися враженням від фестивалю по завершенні форуму.

Додамо, що певними враженнями від фестивалю можна поділитися вже зараз. Погляд на вщерть заповнену переважно молодими людьми Червону зали Будинку кіно, немов у фестивальне дзеркало, народжує усвідомлення – KISFF відбувся.

За п’ять років його активної діяльності – а мистецькі акції з поширення короткометражного кіно KISFF проводить, загалом, протягом всього року – фестивалю вдалося сформувати власну аудиторію та перетворити захід на одну із важливих кінематографічних подій столичного життя.

По завершенні урочистої частини відбулася мистецька акція «Sound & Vision», одна із головних подій фестивалю. Глядачі побачили п’ять коротких фільмів у живому музичному оформленні молодих українських митців.

Споглядальний грецький документальний фільм Йоргоса Зоїса «Поза кадром» озвучив запорізький гурт Mandarina Duck.

Німецьку анімаційну стрічку Роберта Льобеля «Вітер», що завдяки вигадливій візуальній іронії викликала широку реакцію зали, доповнила музика гурту Blooms Corda.

Анімаційну стрічку «Животик» (реж. Юлія Потт, Великобританія) – єдину із короткими репліками – музично проілюструвало тріо із Тернополя «Tіk Tu».

Анімацію з життя мікросхем «Електрична душа» (реж. Йонні Манністо, Фінляндія) електричними звуками і шумами доповнив діджей та саунд-продюсер Микола Макєєв.

Завершив програму показ анімаційної стрічки члена Міжнародного журі KISFF Реки Бучі «Симфонія №42» (Угорщина, 2014) – знана робота, укладена із мережива сюрреалістичних сцен. Музичне оформлення до фільму створив гурт «New Brain Trio». Режисерка залишилася задоволеною результатом.

Так само залишился задоволеними і глядачі. Єдине, чого не вистачило багатьом – це продовження кіно-музичного свята, адже програма тривала лише близько години.

Але і в тому виявили себе позитивні якості організаторів KISFF – власне, їхнє почуття міри. Адже працюючи над програмою «Sound & Vision», їм загалом вдалося спрямувати роботу музикантів над оформленням фільмів таким чином, аби у підсумку не зашкодити ані авторському задуму режисерів, ані музичному самовираженню українських виконавців, акуратно підкресливши чесноти усіх митців, що взяли участь у проекті.

Фестиваль KISFF триватиме до 24 квітня 2016 року. Із його програмою та розкладом показів можна ознайомитися тут>>>.

Сергій Васильєв

Поделиться с друзьями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.